Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren... én nog veel meer.

De Definitie van NLP

Als je online zoekt naar 'wat is NLP', dan zul je geheid veel informatie tegen komen. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat er momenteel veel stromingen zijn binnen NLP. Alleen in Nederland zijn er meer dan 100 instituten aangesloten bij de NVNLP, en bijna ieder instituut voegt een eigen accent toe.

Welke accenten ook worden toegevoegd, de kern blijft hetzelfde: NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) bestaat uit inzichten, kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie, motivatie, gedrag en verandering.

Neuro

Het deel van het zenuwstelsel (het brein) dat ervaringen verwerkt zoals die worden geregistreerd door onze zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Linguïstisch

Het gebruik van taal en andere niet-verbale communicatiesystemen waarmee we onze neurologische processen coderen, ordenen en betekenis geven.

Programmeren

Het vermogen om onze communicatie met onszelf en met anderen te achterhalen en te benutten om door ons gewenste, specifieke resultaten te bereiken.

"Doelstellingen en verwachtingen waren dat ik mijn bewustwordingsproces zou vergroten waardoor ik meer tot mijn recht zou komen en daarnaast anderen beter zou kunnen begeleiden in hun bewustwordingsproces. De opleiding had dat zeker tot resultaat."

- Geesje Dam. Teamleider Informatiebewerking bij Tresoar.

Hoe het werkt

Als mens filteren wij continu onze realiteit. NLP brengt persoonlijke ontwikkeling tot stand door inzicht te krijgen in je interne verwerkingsproces. Zo ben je in staat om de wisselwerking tussen je gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen op een positieve manier te beïnvloeden.

Door bewuster waar te nemen, kunnen we anders en beter kijken naar onze eigen situatie en kunnen we die veranderen.

Bijvoorbeeld door het modelleren van succesvol gedrag van anderen. Stel je eens Iemand voor die goede prestaties levert. Hoe doet die persoon dat toch? Wat zegt die persoon?, wat doet, wat denkt en wat voelt die persoon? Er zijn vaste patronen en technieken waarneembaar die door jou te leren zijn. Als jij je die technieken en modellen eigen maakt, kun je dus ook vergelijkbare goede prestaties leveren.

Aantekeningen van de NLP Practitioner opleiding.
banner-groep

Persoonlijk Ontwikkeling

Effectief communiceren begint bij het begrijpen hoe de mens reageert op de buitenwereld. Sterker, effectief communiceren begint met het begrijpen hoe JIJ reageert op de buitenwereld. Als je namelijk weet hoe jij de wereld waarneemt, kan je er van uit gaan dat het bij de ander ongeveer hetzelfde werkt. Deze kennis kan je gebruiken om jouw omgeving op een positieve manier te beïnvloeden.

Misschien heb je het wel opgemerkt: we nemen alles waar via onze zintuigen en toch is het zo dat iedereen anders reageert op een zelfde waarneming. Dit is vaak de oorzaak van miscommunicatie.

Hoe kan je dan alsnog effectief communiceren met iemand anders?

NLP biedt denkkaders en praktische tools voor ieder vakgebied waar communicatie belangrijk is. Communicatie met anderen, maar evenzeer communicatie met verschillende kanten van jezelf. Hierdoor ben je in staat om veranderingen te realiseren door het bewust worden en het wijzigen van (belemmerende) overtuigingen.

Kwaliteit

Er zijn veel stromingen binnen het NLP. Het belangrijkste voor jou is het vinden van een opleiding die bij jou past en aan jouw kwaliteitseisen voldoen. Waar kan je dan op letten bij het zoeken van een passende opleiding? Een handige tip is om te kijken waar instituten bij aangesloten zijn en of de instituten (internationaal) erkend zijn. Dit is vaak te zien in de online registers van de keurmerken.

SenSolid (met hoofdtrainer Karel Knoester) is bijvoorbeeld te vinden in de onderstaande registers:

Bekijk het register van de ABNLP

Bekijk het register van de ABH

Bekijk het register van de NVNLP

Het logo van de American Board of NLP (ABNLP).
Het logo van de American Board of Hypnotherapy (ABH).
Het logo van de International Network for Humanistic Neuro-Linguistic Psychology (INHNLP).
Het logo van de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP).
SenSolid is geaccrediteerd bij o.a. de ABNLP, ABH en de NVNLP.

"Karel weet de theorie van NLP op een hele heldere, boeiende en duidelijke manier zeer volledig over te brengen. Daarnaast ga je aan de slag met de praktische toepassing van de NLP technieken."

- Marianne Vlak-Tijsma. Manager Marketing & Communicatie, abflexkracht.

Gradaties binnen NLP

Er zijn twee gradaties binnen het NLP, de NLP Practitioner en de NLP Master Practitioner. Het onderscheid ligt vooral in de verdieping van de materie en technieken.

Met de NLP Practitioner & Coaching behaal je 3 certificaten: De NLP Practitioner, Hypnosis Practitioner en Reiki 1.

NLP Practitioner

Op NLP Practitioner niveau leer je hoe je de basistechnieken uit het NLP op een praktische wijze kan toepassen om je eigen doelen te realiseren.

Met de NLP Master Practitioner & Master Coach behaal je 3 certificaten: De NLP Master Practitioner, Advanced Hypnosis en Reiki 2.

NLP Master Practitioner

Op NLP Master Practitioner niveau leer je geavanceerde coachingstechnieken die je kan gebruiken om anderen in hun kracht te zetten.