Kennisbank

Blijf up-to-date met interessante tips, ontwikkelingen en verhalen over communicatie en leiderschap.

Home » Kennisbank » Rapport

Rapport

Misschien heb je er wel eens op gelet: je loopt en bent gezellig in gesprek met een vriend, vriendin of familielid, en ineens lopen je voetstappen synchroon met je gesprekspartner. Heb je het wel eens geprobeerd te veranderen? Is je opgemerkt dat je voetstappen uiteindelijk weer gelijklopen? Mooi, dan ben je goed in rapport (spreek uit: “rappòr”).

Rapport is het vermogen om vertrouwen en begrip te creëren bij de ander. Rapport is dus direct afhankelijk van communicatie. Volgens communicatiewetenschapper Albert Mehrabian, is communicatie als volgt opgebouwd:

Het Mehrabian Communicatiemodel
  • Houding = 55%
  • Stem = 38%
  • Woorden = 7%

We communiceren dus voornamelijk via onze lichaamshouding en intonatie (stemgebruik) - processen die we vaak onbewust uitvoeren.

In een gesprek merk je soms dat als jij met je benen over elkaar zit, je gesprekspartner vaak in dezelfde houding zit. Of als je van houding verandert, je gesprekspartner jou volgt.

Qua lichaamshouding spiegelen we elkaar tijdens een gesprek, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Dit spiegelen (letterlijk alsof je in een spiegel kijkt) creëert een sfeer van herkenning en daardoor vertrouwen. Ons spiegelbeeld is namelijk het meest vertrouwde beeld dat we (van onszelf) hebben. Wanneer je goed in rapport bent, dan voelt het vertrouwd en is het net alsof het gesprek vanzelf gaat.

En nu je dit weet, kan je hier mee experimenteren, ‘spelen’ en oefenen.

Om jezelf hierin verder te bekwamen, begint bij goed observeren. Net als in het voorbeeld waar je onbewust ‘in de pas’ loopt, kun je vanaf nu waarnemen, hoe mensen op onbewust niveau wel of niet in rapport zijn.