Kennisbank

Blijf up-to-date met interessante tips, ontwikkelingen en verhalen over communicatie en leiderschap.

Home » Kennisbank » Ankeren

Ankeren

Op een schip wordt een anker overboord geworpen om het schip vast te leggen. Ankeren in NLP is vergelijkbaar - het is een techniek waarmee je een bepaalde stemming of emotie kan vastleggen, en deze op een later moment weer kan oproepen.

Ankeren helpt je bij het toegang verkrijgen tot bepaalde stemmingen in het verleden en het verbinden van een dergelijke stemming met het heden. Heb je wel eens van een topsporter gehoord die geen wedstrijden speelt zonder zijn favoriete sok? Of die altijd de stip op het voetbalveld aanraakt voor het begin van een wedstrijd? Dat is in ware een anker; een stimulus die de sporter helpt in een bepaalde stemming te komen die ze nodig hebben om te presteren.

Als NLP techniek bestaat ankeren uit 4 basisstappen:

1. Vraag je coachee zich een levendige ervaring te herinneren (b.v. het behalen van een examen, het winnen van een wedstrijd, etc.).

2. Als je coachee het gevoel herbeleeft, zorg je op het hoogtepunt van die ervaring voor een specifieke stimulus (b.v. raak een knokkel van je coachee aan).

3. Leid de aandacht af via een break state. Dit houdt in dat je even van gespreksonderwerp verandert om de stemming te veranderen.

4. Test het anker (door b.v. de knokkel weer aan te raken)

Visuele representatie van ankeren